Klassiska klädesplagg

Tycker du om att klä dig snyggt? Då är du inte ensam. Historien om mode går många hundra år tillbaka i tiden, det har nämligen länge varit eftersträvansvärt att ha en viss klädstil och bära särskilda klädesplagg. Under stor del av 1700-talet var det till exempel populärt för män att bära krås eftersom det visade på välstånd. Kråset fästes högst upp på skjortan där en slips eller fluga vanligtvis sitter idag. Även om trenderna nuförtiden ser annorlunda ut finns det vissa klädesplagg som har överlevt ända till idag. Vad sägs till exempel om den vita skjortan eller den svarta kavajen?

Klädesplagg vi alla har

Det finns vissa klädesplagg som nästan alla har i garderoben. Att äga en vit välsittande skjorta och en skräddarsydd kavaj är lämpligt för både män och kvinnor. Just dessa plagg passar in i nästan alla sammanhang vilket gör att de är väldigt användbara. Ska du på arbetsintervju, begravning eller på ett evenemang där du inte riktigt vet vad klädkoden är? Med dessa traditionella klädesplagg behöver du inte fundera särskilt mycket över ditt utseende eftersom du kommer se proper och elegant ut. Den som vill kan även lägga till några spännande detaljer i form av en färgglad fluga, en vacker näsduk som sticker upp ur bröstfickan eller kanske en välplacerad brosch på kavajslaget. Tänk på att matcha med snygga skor i passande färg.

När man klär sig för dagen gäller det att tänka efter hur ens tillvaro kommer se ut och anpassa sina klädesplagg efter det. Om du ska befinna dig på en mer avslappnad tillställning senare under eftermiddagen och inte har möjlighet att byta kläder kan det vara bra att bära något som fungerar både på arbetet och efteråt. En välsittande jeansskjorta kan göra detta jobb åt dig. De flesta av oss har några plagg av jeanstyg i garderoben och materialet är populärt till byxor. Detta eftersom det är både praktiskt och bekvämt då det är tåligt och anpassar sig bra till rådande temperatur – du hålls varm när det är kyligt och tyget svalkar när det är varmt.

Vit eller randig tröja

Ett klädesplagg som förtjänar extra mycket uppmärksamhet är den vanliga vita tröjan. Den är till och med snäppet mer användbar än kombinationen vit skjorta och svart kavaj. En vit T-shirt kan verka banal och nästan tråkig men där gäller det att tänka om. Du kan använda plagget till nästan vad som helst eftersom det är så enkel att matcha. Fryser du under jeansskjortan? Sätt på dig en vit T-shirt under. Vill du ha en lite mer avslappnad stil till din svarta kavaj? Även här är det den vanliga vita tröjan som räddar situationen. De mest ikoniska plaggen är ofta de som är enkla i utförandet eftersom detta innebär att de blir väldigt användbara.

På samma tema finns det ännu ett vanligt klädesplagg som det inte pratas om ofta nog, den randiga tröjan. Precis som alla tidigare nämnda klädesplagg är även denna unisex och fungerar till de flesta tillställningar. Den randiga tröjan slog igenom när modegurun Coco Chanel gjorde den populär och idag är den lika vanlig på kvinnor som på män. Matcha med ett par svarta byxor eller vanliga blåjeans för en nedtonad look. När det gäller den vita T-shirten och den randiga tröjan gäller det att tänka på materialet – välj gärna en tjockare, välskräddad modell för att inte tappa stilen. Generellt brukar tätare tyger se mer exklusiva ut, medan tunnare material lätt kan bli sladdriga och se uttjänta ut redan efter några få användningar. Ett annat tips är att stryka dina plagg.

Vissa klädesplagg är ikoniska

 

Det ligger i det enkla

Det finns onekligen några klädesplagg som har blivit mer populära än andra. Till dem hör bland annat den vita skjortan, den svarta kavajen, jeansskjortan, den vanliga vita T-shirten och den randiga tröjan. Om du enbart äger dessa plagg, samt några par välsittande byxor, vågar vi nästan lova att du kommer kunna sätta ihop flera fulländade outfits, inte minst eftersom alla dessa plagg går att kombinera med varandra. Tänk på att enbart införskaffa klädesplagg som är välsittande på just din unika figur. Välj gärna material som är lite mer gedigna, då kommer plagget hålla längre och du kommer se mer elegant ut. Att använda sig av ett strykjärn eller en ångande steamer är en investering som gör att även den enklaste tröjan ser mer exklusiv ut.